Konobari trče počasni maraton

Konobari trče počasni maraton

Kad gledam konobare kako trče unutra, van, pa opet unutra…, dok ja pijem hladnu limunadu u
“hladovini”, koliko može biti kada je na suncu preko 30, netko bi mogao pomisliti da treniraju za jedan od
maratona u organizaciji Run Croatia.

Ako malo bolje pogledaš i poslušaš, vidiš da to nije samo trening, nego ozbiljan, ali malo lošije
organiziran posao.

Gosti za stolom do mene naruče piće i konobar sve uredno zapiše, otrči u lokal pa se vraća sa tacnom
onoga što su naručili. Dok stavlja čaše i boce na stol, čuje se malo dalje “šefe mogu platiti”, konobar
digne glavu i kimne. Za stolom kojeg je posluživao, dama mojih godina pita jel može još malo leda?
Opet trči u lokal i donosi račun gostu koji ga je pozvao par minuta ranije, te led za gospođu. Srećom da
primaju isključivo novčanice inače bi u slučaju, da gost poželi platiti karticom, to bila nova serija treninga
za konobara.

Mogu zamisliti kako su konobari zbog takvog načina rada, na kraju dana umorni i bez volje. Stoga se ne
bi trebali ljutiti na njih, da nisu prijazni, da nisu uslužni ili da su spori. Pokušajmo se staviti na trenutak u
njihove cipele, pa da vidimo sami koliko je težak taj posao.

Pitanje je zašto si ne bi olakšali posao, da smanjimo broj potrebnih koraka, ubrzali proces, manje umorili
osoblje, te na kraju ostavili osmjeh na licu našeg osoblja, a samim time i osmjeh na licu naših gostiju?

Sa sigurnošću tvrdim, da se za barem 1/3 smanji ukupna duljina koju konobari prehodaju u radnom danu
sa upotrebom prijenosnih uređaja za daljinsko naručivanje i izdaju računa.

U tvrtki Utiliter razvili smo aplikaciju koja je na prijenosnim uređajima identična sučelju na primarnim
kasama. Da bi još uštedjeli vrijeme konobaru, u samu aplikaciju smo ugradili rješenje predefiniranih
napomena te varijante jela, koja može uvećati ili umanjiti cijenu glavnog artikla i uz to još da se u
trenutku uskladi i stanje namirnica na skladištu kroz te dodatke.

Sa tim rješenjima komunikacija među odjelima je jasna i brza. Konobar može preuzeti novu narudžbu za
drugim, trećim, četvrtim stolom…jer se prva već priprema.

Upotrebom AvailIT programa, konobari će na poslu biti zadovoljni i sa osmjehom na licu, a ne kao da
trče za počasni maraton! 🙂